Astazi vorbim despre semnificatia zilei de 24 ianuarie pentru romani si Romania din zilele noastre. 24 ianuarie 1859 reprezinta inceputul unui drum lung presarat cu multe obstacole si greutati dar si multe sperante si vise pentru romani.

Cum a inceput totul?

In martie 1856 are loc la Paris un Congres de pace la care participa reprezentanti ai celor 7 mari puteri ale vremii, respectiv: Franta, Anglia, Italia, Prusia, Rusia, Austria si Imperiul Otoman. In cadrul acestui congres se discuta despre unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, insa reprezentatii marilor puteri se impart in doua tabere in acest moment, pro si contra. Astfel in urma discutiilor se adopta urmatoarele: 

1. Infaptuirea unei uniri formale sub denumirea de Principatele Unite ale Moldovei si Tarii Romanesti

2. Fiecare din aceste doua pricipate urmau sa aiba domnitori separati, guvern separat, adunari separate, capitale separate;

3. Se infiinteaza doua institutii comune cu sediul la Focsani: Comisia Centrala cu rol legislativ si Inalta Curte de Justitie si Casatie cu rol juridic;

4. Desfiintarea vamii intre cele doua Principate;

5. Abolirea privilegiilor si a monopolului;

6. Egalitate in fata legilor;

7. Reglementarea raporturilor dintre tarani si proprietarii mosiilor pe baze noi;

8. Se adopta o noua lege electorala.

Avand in vedere ca reprezentantul Austriei  a sustinut ca romanii nu isi doresc unirea, congresul a decis consultarea maselor prin adunari ad-hoc. Pentru vegherea desfasurarii adunarilor ad-hoc si prelucrarea informatiilor se constituie la Bucuresti la comisie formata din reprezentanti ai marilor puteri. 

In 1857 au loc primele alegeri in cele doua Principate la care romanii si au exprimat dorinta pentru unire, numai ca in Moldova acestea au fost falsificate ceea conduce la o stare conflictuala deosebita. Insa prin interventia lui Alexandru Ioan Cuza se repeta alegerile din Moldova si se adopta intr-un final programele adunarii ad-hoc, respectiv: unirea sub conducerea unui print strain, neutralitatea pamantului romanesc si adunari reprezentative. 

Realizarea unirii

Comisia de la Bucuresti ia la cunostinta rezolutiile adunarilor ad-hoc si implicit dorintele tuturor romanilor, astfel ca reprezentantii marilor puteri se intalnesc la Paris pentru stabilirea statutului juridic international al Principalelor. Tot acum s-a discutat si despre adunarile elective prin care urmau sa se aleaga domnitorii celor doua Principate. 

Astfel la 5 ianuarie 1859 au loc alegeri la Iasi in urma carora Alexandru Ioan Cuza este ales domnitor al Moldovei, iar la 24 ianuarie au loc alegerile in Tara Romaneasca unde, sub presiunea maselor, este ales domnitor tot Alexandru Ioan Cuza.

Asadar in acest moment  se formeaza Statul National Modern Roman – Romania, iar Europa este pusa in fata faptului implinit fara a mai putea schimba ceva.

Romanii au dat dovada ca sunt puternici, curajosi si lupta pentru dorintele si pentru binele lor impotriva tuturor. 

Pentru Romania urmeaza din acest moment o perioada noua plina de reforme si conflicte insa despre acestea vom vorbi in urmatoarele articole.

La multi ani Romania, la multi ani romani frumosi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *