Pe data de 9 martie in fiecare an, a devenit o traditie romaneasca sarbatorirea Macinicilor sau Mucenicilor. Pentru ca mai sunt doar cateva zile pana atunci, ne-am gandit sa scriem acest articol pentru a prezenta simbolisitica acestei sarbatori si a va  recomanda totodata cateva retete delicioase.

Sarbatoarea crestina strans legata de aceasta traditie a macinicilor este sarbatoarea Sfintilor 40 de Mucenici din Sevastia. Sfintii 40 de mucenici erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman pagan Licinius. Afland despre credinta lor, aceastia au fost siliti sa se inchine idolilor si refuzand au fost intemnitati timp de opt zile si batuti cu pietre. Insa credinta lor i-a ajutat si i-a intarit pentru a rezista. In cele din urma, Sfintii 40 de mucenici au fost condamnati la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele.

Pe 9 martie gospodinele obisnuiesc sa faca macinici din coca in forma de 8 care semnifica infinitul, nemurirea si pe care ii impart in cinstea Sfintilor Mucenici. In aceasta zi, in unele zone rurale, taranii obisnuiau sa scoata plugul afara din curte marcand inceputul primavarii si a muncilor agrare.

Astazi mucenicii se pot prepara dupa reteta moldoveneasca, adica copti la cuptor, sau reteta munteneasca, adica preparati in zeama si se servesc cu lingura.

Pentru mucenicii moldovenesti va recomandam urmatoarea reteta:

Portii: 15-20 bucati

Aluat: 450 ml lapte, 125g zahar, 50ml ulei, 3 oua, 2 pliculete de drojdie uscata, 2 pliculete de zahar vanilat, 1 kg de faina, 1 esenta de vanilie

Sirop: 300ml apa, 150g zahar, 1 esenta vanilie

DΓ©cor: 200g miere, nuca macinata

Se framanta aluatul si se lasa la crescut putin, dupa care incepem sa modelam coca in forma de 8. Asezam intr-o tava mucenicii si bagam la cuptor. Dup ace mucenicii sunt gata, ii lasam sa se raceasca, apoi ii insiropam iar la final ii decoram cu miere si nuca macinata.

Eu abia astept sa-I pregatesc si sa ii mananc impreuna cu familia.

Macinicii muntenesti sunt mai usor de pregatit, mai ales acum cand ii putem cumpara la punga din magazine, iar noua ne ramane doar sa-I fierbem acasa. Zeama pentru macinicii muntenesti se prepara din apa, zahar dupa gust, cateva pliculete de zahar vanilat. Dupa ce fierbe apa, adaugam mucenicii si mai lasam pe foc  proximativ 10-15 minute pana se fierb. Se servesc cu nuca macinata, scortisoara, coaja de lamaie.

Va dorim pofta buna! πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *