Astazi continuam seria povestilor despre romanii care reusesc sa promoveze tara noastra prin propriul exemplu, prin activitatea pe care o desfasoara, fie ca realizeaza acest lucru in Romania sau oriunde se afla in lume.

Pentru inceput ne oprim la New York, unde un roman arhitect pe nume Gary Segal si-a construit casa in care locuieste intr-un cartier select, in stil romanesc. Astfel in mijlocul unei comunicati americane conservatoare Gary a adus o parte din Romania. De unde s-a inspirat? La exterior se gasesc elemente decorative inspirate de la Castelul Peles, Castelul Bran cum ar fi balustradele din lemn, arcadele, pentru curtea interioara sursa de inspiratie a fost Manastirea Sucevita, dupa cum declara romanul, prin amenjarile de piatra. De asemenea Garry si-a amenajat inclusiv o sera unde cultiva rosii, incercand sa pastreze astfel gustul romanesc de acasa. Si dupa cum se zice ca romanul este inventiv si descurcaret, Gary cu siguranta are aceste calitati, daca luam in considerare ca masa de la bucatarie este facuta de el dintr-un blat vechi gasit aruncat si reconditionat, apoi pentru pardoseala a folosit resturi din bucati diferite de marmura pe care a reusit sa le imbine cu gust creand un design elegant.

Gary concepe si amenajeaza casele americanilor de peste 25 de ani si se mandreste ca este roman.

Stiati ca limba romana se invata la Oxford, cea mai buna Universitate din Marea Britanie? Da este adevarat, poate ca vi se pare greu de crezut, dar incepand din 2012 studentii de la Oxford se pot inscrie la cursurile de limba romana predate de profesori romani, atent selectionati in urma unui concurs organizat de catre britanici. Primii 3 profesori care au inceput sa predea studentilor straini limba romana sunt: Oana Uta Barbulescu care preda vocabularul limbii romane si verbele, Bogdan care se ocupa de partea de oratorie, de vorbit in public, iar Elena Draghici Vasilescu, care preda Istoria bizantina. Interesul studentilor straini pentru limba romana a crescut de la an la an, aceasta fiind o dovada clara ca limba si cultura romana au multe de oferit si de invatat pe cei ce doresc sa le cunoasca.  Desi in prezent sistemul primar de invatamant din Romania este unul deficitar, Universitatile din Romania in special Medicina, Politehnica atrag anual cateva sute de studenti straini din toate colturile lumii care aleg sa-si continue aici studiile si sa se specializeze in domeniul ales.

Multumim tuturor celor care fac lucruri frumoase pentru Romania, care vorbesc frumos despre Romania si care se mandresc cu originile lor , pentru ca numai asa vom reusim sa ne promovam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *