Romania a oferit lumii intregii si ofera inca adevarati oameni de valoare: matematicieni, doctori, ingineri, fizicieni, cercetatori, inventatori, informaticieni care prin munca si dedicarea lor au reusit sa aduca un plus in dezvoltarea omenirii. Romanii s-au facut remarcati in aproape toate domeniile de stiinta si au fost apreciati in intreaga lume pentru cercetarile si descoperirile realizate. Astfel astazi ne putem mandri cu personalitati precum: Grigore Antipa, Henri Coandă, Traian Vuia, Ana Aslan, Petrache Poenaru si multi altii.

Acest articol le este dedicat lor, romanilor valorosi, care au facut ca tara noastra sa se afle pe harta marilor inventii, prin multa munca si devotament, printr-un exemplu demn de urmat.

 1. Grigore Antipa, biolog roman, ce creeaza si expune in cadrul Muzeului National de Istorie care ii poarta de altfel si numele, vitrine tridimensionale (diorame) ce reconstituie mediul natural si modul de viata al animalelor. Acestea prezinta animalele in diverse habitate, relatiile dintre ele, modul de organizare, de vanatoare, de construire a vizuinelor.
 2. Traian Vuia, a fost primul om din lume care a zburat cu un avion. Acest lucru s-a petrecut in anul 1906, in apropierea Parisului unde a prezentat primul sau aparat de zbor. Printre inventiile sale se mai numara si un generator de abur, doua elicoptere.
 3. Henri Coanda este unul dintre cei mai cunoscuti inventatori romani, facandu-se remarcat in mod special prin construirea primului avion cu reactie, ce a fost expus in anul 1910 la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris. Pe parcursul vietii sale, Henri Coanda a avut inventii  in mai multe domenii precum: aeronautica, constructii, transporturi, industrie, medicina, biologie, protectia mediului. Alte invenții ale lui: aerodina lenticulară, instalația de desalinizare a apei marine, tunul fără recul. . In timpul testarii primului sau avion, Henri a descoperit „efectul Coandă”, brevetat abia în 1934, ce se aplica la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sisteme de propulsie, atenuatoare de zgomot, compresoare, separatoare bifazice, dar si în domeniul medicinei, la crerea inimii artificiale.
 4. Anastase Dragomir este romanul care a inventat scaunul ejectabil la inceputul secolului XX. Scaunul ejectabil  era confectionat dintr-un scaun detasabil, prevazut cu doua parașute, ce putea fi catapultat vertical dintr-o aeronava sau din orice alt dip de vehicul in caz de urgenta. Pe parcusul timpului acesta si-a imbunatatit inventia reusind sa realizeze inca doua variante ale scaunului ejectabil. In 1959 apare avionul cu cabine catapultabile, iar sistemul sau va fi implementat ulterior pe avioanele militare.
 5. Ștefan Odobleja este romanul care pune bazele ciberneticii, fiind cunoscut drept creatorul psihociberneticii și parintele ciberneticii generalizate, cu aplicare in toate ramuriile stiintei, dorind  sa arate că originile ciberneticii se afla in psihologie.
 6. Petrache Poenaru, este inventatorul stiloului, instrument de scris folosit si in prezent in intreaga lume. Inventatia sa a fost brevetata in anul 1827 si poarta numele de „Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se el însuși cu cerneală”. Petrache Poenaru mai este cunoscut si ca primul roman care a calatorit cu trenul. Acest lucru se intampla in Anglia, intre localitatile Liverpool si Manchester.
 7. Ion Cantacuzino, pasionat de medicina, inventeaza vaccinul antiholerei (cunoscut si ca Metoda Cantacuzino), iar in timpul Primului Razboi Mondial a contribuit la combaterea unei mari epidemii de tifos. Tot datorita lui Cantacuzino, Romania a devenit a doua tara din lume care a introdus vaccinarea nou-nascutilor impotriva tuberculozei.
 1. Nicolae Paulescu este cel care a descoperit insulina in tratamentul bolnavilor cu diabet.
 2. Teodor Drăgu este intemeietorul ingineriei mecanice in Romania; a introdus sistemul de frânare automata cu aer comprimat, sistemul  de încălzire cu abur al trenurilor, coordonând și construirea mai multor locomotive cu abur.  Lui i se datorează, de asemenea, și prima  folosire a combustibilului lichid la locomotive.
 3. Anghel Saligny a reusit sa proiecteze in perioada 1890-1895, podul ce traverseaza Dunarea intre localitatile Fetesti si Cernavoda, fiind considerat la final cel mai lung pod din Europa şi al treilea ca lungime din întreaga lume. De asemenea tot Anghel Saligny a fost primul om din lume care a construit cai ferate si rutiere din silozuri de beton armat.
 1. Ana Aslan, s-a remarcat in domeniul medicinei fiind inventatoarea produsului geriatric Aslavital, realizat împreună cu farmacista Elena Polovrăgeanu, și a Gerovitalului, un produs anti-îmbătrânire utilizat pe scară largă de către personalități celebre.
 2. Victor Babes, bacteriolog si morfopatolog, se remarca in medicina unde realizeaza numeroase cercetari si descoperiri, iar astazi Institutul dee boli infectioase ii poarta numele.

Acestia sunt doar cativa dintre romanii care au ramas in istorie si au marcat dezvoltarea omenirii prin cercetarile si descoperirile lor. Speram ca si societatea actuala sa ofere lumii romani valorosi.

 

Surse de inspiratie: www.historia.ro, www.wikipedia.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *