Ne-am gandit sa va spunem istoria Romaniei sub forma unei povesti, mult mai usor de retinut si povestit mai departe. Si, ca orice poveste, am impartit seria evenimentelor istorice petrecute in cele 4 momente principale: expozitiunea incepe de la formarea statului dac si pana la perioada marilor domnitori romani; apoi intriga cuprinde informatii despre principalele revolutii si Mica Unire; desfasurarea actiunii face referire la evenimentele istorice din timpul monarhiei, la marea unire de la Alba Iulia, precum si la participarea Romaniei la cele doua razboaie mondiale.Punctul culminant noi am considerat ca este instaurarea regimului comunist in Romania precum si lupta pentru decaderea lui si dezvoltarea Romaniei moderne. Desi orice poveste are in mod normal un deznodamant, povestea noastra este fara sfarsit deoarece istoria Romaniei se scrie in continuare in fiecare zi.

I. Originile poporului roman se  regasesc in existenta popoarelor traco-daco-getice asezare la  sud de Dunare dar si in Dobrogea, Transilvania, Muntenia. Primul conducator care reuseste sa-i uneasca  si sa-i organizeze sub forma unui stat a fost Burebista, ce a trait in perioada 82-44 i.Hr. Centrul statului lui Burebista este asezat la Sarmisegetuza, ale carui ruine se regasesc si astazi si pot fi vizitate. (Se spune despre Sarmisegetuza ca este unul dintre putinele locuri din Romania de unde te poti incarca cu bioenergie). Urmasul lui Burebista, Decebal (87-106) are o contributie importanta la dezvoltarea statului dac, dar tot el duce cele mai grele razboaie cu romanii, principalii dusmani, intrr anii 101-102, 105-106, in urma carora dacii sunt asimilati de catre romani, incepand procesul de romanizare, practic formarea poporului român.
Poporul si limba română s-au format in decurs de cateva secole prin sinteza civilizatiei autohtone daco-geti cu elemente romane dar si slave. Dezvoltarea continua a vietii din punct de vedere demografic, economic, precum si la aparitia diferentelor sociale intre oameni, au condus la formarea statelor feudale românești: Tara Romaneasca, Dobrogea, Moldova, Transilvania. Dintre cei mai importanti domnitori, aflati la conducerea statelor feudale românești sunt: 
* Mircea cel Batran (1386-1418), Vlad Tepes (1448, 1456-1462, 1476), Mihai Viteazul (1593-1601) in Tara Romaneasca
* In Transilvani domnitor a fost Iancu de Hunedoara (1441-1456)
* In Moldova cei mai importanti domnitori au fost: Alexandru cel Bun (1399-1431 sau 1400-1432, nu se cunoaste exact) si Stefan cel Mare (1457-1504).
Toti acesti bravi domnitori precum si urmasii lor au ramas nume sonore in istoria României pentru faptele lor de vitejie, pentru indarjirea cu care au condus armata română in fiecare lupta dusa impotriva dusmanilor, pentru patriotismul si daruirea lor pentru patrie.
II. Asa cum am spus la inceput intriga incepe odata cu revolutia lui Tudor Vladimirescu din 1821 pentru inlaturarea regimului turco-fanariot si redarea libertatii taranilor, urmata de revolutia din 1848, care a fost o revolta a tuturor romanilor, cu o forta mult mai mare, pentru instaurarea regimului burghez. Un alt moment important in istoria României il constituie Mica Unire, realizata in anul 1859 la 5 ianuarie sub domnia lui Alexandru Cuza. Mica Unire reprezinta unirea Moldovei cu Tara Romaneasca. Puse in fata faptului implinit, celelalte mari puteri ale lumii: Franța, Rusia, Italia, Prusia, Turcia sunt nevoite sa recunoasca unirea lui Cuza. Ca urmare a reformelor infaptuite si a cresterii puterii sale, împotriva lui Cuza se formeaza o puternica opozitie care se foloseste de toate mijloacele pentru a-l detrona, astfel, in noaptea de 10-11 februarie 1866 Cuza este obligat sa semneze actul de abdicare.
III. Desfășurarea actiunii in istoria României am considerat ca incepe odata cu abdicarea lui Cuza si instaurrea monarhiei in Romania. Primul rege al României a fost Carol I de Hohenzolern 1866-1914, apoi a urmat Ferdinand 1914-1927, Carol al II lea 1930-1940, Mihai 1940-1947.
Alte evenimente importante petrecute in acesta perioada sunt:
– adoptarea primei Constitutii a Romniei in 1866
– cucerirea independentei de stat fata de Turcia in 1877-1878
– participarea României la primul razboi mondial intre 1914-1918
– realizarea Marii Unirii din 1918 de la Alba Iulia prin unirea Basarabiei, a Bucovinei si a Transilvaniei.Prin unire suprafata Romaniei a crescut de la 137.000 mp la 295.042mp, populatia a crescut de la 7.250.000 la peste 18 milioane, reteaua de cai ferate s a marit de la 4309 km la 11.000 de km.
– emiterea monedei nationale, leul in 1916
– adoptarea unor reforme fiscale, agrare
– adoptarea unei noi Constitutii in 1923
– aparitia partidelor politice: PNL, Partidul Taranesc, Partidul National Agrar, Partidul Socialist (PSD)
Toate aceste evenimente au condus la dezvoltarea României moderne de astazi.
Un alt moment marcant in istoria României il constituie participarea acesteia la al doilea razboi mondial, in urma caruia primeste o lovitura foarte grea pentru ca trebuie sa plateasca despagubire de razboi catre URSS, de asemenea trebuie sa cedeze numeroase teritorii catre URSS. 
In 1944 se pun bazele instaurarii unui guvern comunist de către Stalin, ceea ce va conduce la lichidarea drepturilor si libertatilor democratice.
Odata cu instaurarea regimului comunist incepe punctul culminant al istoriei României.

Regimul comunist din Romania a avut in evolutia sa 3 etape si anume: perioada de inceput, a organizarii si consolidarii puterii comunistilor sub conducerea lui Gheorghe Gheorghiu Dej (1948-1964), urmatoarea perioada o reprezinta inceputul regimului ceausist(1965-1974) si ultima etapa a fost regimul ceausit de esenta stalinista (1974-1989). A fost o perioada extrem de grea si marcanta pentru existenta si istoria romanilor, deoarece toate drepturile si liberatatile democratice au fost desfiintate, toti cei care incercau sa se opuna regimului erau exterminati fizic, de asemenea numeroase personalitati culturale, politice au fost acuzate de tradare si fie au fost condamnate la ani grei de inchisoare, fie au fost concentrate in lagare de munca. S a introdus o cenzura stricta, oamenii de cultura romani au fost marginalizati, li s-a interzis sa mai publice si astfel unii dintre ei au ales sa plece in exil. Acestea sunt doar o parte din masurile luate de comunisti. Tot in aceasta perioada ia nastere Securitatea, un organism aflat sub conducerea comunistilor ce avea drept scop combaterea adversarilor reali sau potentiali ai regimului comunist. Securitatea s-a bazat pe informatori, al caror numar era in crestere infiltrandu-se peste tot, inclusiv in afara tarii. Tradatorii prinsi erau aspru pedepsiti ajungand chiar pana la luarea de vieti omenesti. Desi Romania a cunoscut in aceasta perioada o dezvoltare economica foarte mare in domenii precum industrie (au fost construite numeroase fabrici pe intreg teritoriul tarii), agricultura, dezvoltarea zonelor urbane prin construiri masive se blocuri si alte cladiri, modul in care s a facut a fost aspru condamnat. S-au constituit numeroase miscari ale romanilor impotriva regimului comunist, multe dintre ele lichidate de catre comunisti, insa romanii au continuat sa spere si sa lupte, astfel in decembrie 1989 incepe cea mai mare revolta impotriva regimului ceausist, soldata cu multe pierderi de vieti ale romanilor curajosi dar, si cel mai important cu inlaturarea regimului comunist, condamnarea la moarte a lui Ceausescu si a sotiei sale. Astfel incepand cu 31 decembrie 1989 Romania isi incepe drumul catre o tara moderna, in 1991 este adoptata o noua Constituție, valabila si in prezent.
Urmatorii conducatori ai tarii in calitate de Presedinte au fost: Ion Iliescu 1990-1994 si 1994-1996, apoi Mihai Constantinescu 1996-2000, Ion Iliescu 2000-2004, Traian Basescu 2004-2009 si 2009-2014,Klaus Iohannis 2014-prezent.
Si in Romania moderna au mai existat proteste si manifestari ale romanilor impotriva deciziilor luate de cei aflati la conducerea tarii atunci cand au fost incalcate drepturile si libertatile oamenilor, deorecere cei care ne conduc trebuie sa-si aminteasca tot timpul ca ei ne reprezinta si trebuie sa  actioneze in favoarea intereselor comune ale romanilor. Astfel istoria Romaniei moderne continua si se completeaza in fiecare zi cu noi evenimente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *