Desi vara este pentru cei mai multi dintre noi anotimpul preferat datorita vacantelor la mare sau datorita bogatiei de fructe si legume pe care ni le ofera, toamna este anotimpul cel mai indragit de catre gospodinele romance. 
Incepand cu luna septembrie, in fiecare an, ele incep sa pregateasca tot felul de bunatati, conserve, zarzavaturi, dulceturi si compituri pentru iarna. Fiecare gospodina are reteta proprie  invata sau mostenita de la parinti, bunici la care  adauga cate un ingredient secret care da savoare preparatelor.
Ce prepara gospodinele noastre? Pai sa incepem cu zarzavatul pentru ciorba (un mixt de legume precum morcov, telina, ardei gras, radacina de pătrunjel etc) taiat marunt frumos si pus in pungute la congelator. Apoi bulionul preparat din rosii gustoase si zemoase, zacusca de legume, vinete coapte, ardei copti puse separat in pungulite la congelator. De asemenea gospodinele harnice mai aduna pe tot parcursul anului diferite legume de sezon pe care le pun la congelator in pungi pentru a le folosi toata iarna la prepararea mancarurilor.
Si sa nu uitam de muraturi, fie ca sunt puse in otet sau in saramura, asortate sau simple, muraturile sunt nelipsite din orice gospodarie care respecta aceste obiceiuri. Din ce se pot face muraturi? Putem face borcane cu muraturi  din: gogonele, conopita, gogosari, castraveti, varza, ardei iuti.
Si dupa atata mancare sa trecem si la ceva dulce. Gospodinele se intrec in retete de dulceturi si compoturi din fructe. Avem gem de prune, dulceata de visine, de cirese, de fructe de padure, compot de caise, de visine, compot de gutui, etc.
V-am facut pofta nu-i asa?
Pai mergeti la piata cat mai aveti timp si se mai gasesc legume si fructe romanesti gustoase si pregatiti-va camara pentru iarna.
Spor la treaba!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *