24 februarie este ziua dedicata iubirii, ziua in care sarbatorim romaneste dragostea.

Desi nu la fel de populara ca Sfantul Valentin, sarbatoarea Dragobetului se pare ca dateaza inca din vremea dacilor fiind totodata si un vestitor al venirii primaverii. In popor exista numeroase mituri despre aceasta sarbatoare potrivit carora Dragobetele este fiul Babei Dochia, un tanar voinic, foarte frumos, angelic, declarat ocrotitor al iubirii, al celor indragostiti, un zeu al dragostei precum Cupidon sau Eros.

De asemenea se mai spune despre aceasta zi de Dragobete ca este ziua fertilitatii, ziua in care natura revine la viata.

Conform traditiilor stramosesti fetele si flacaii de la sate obisnuiau ca de Dragobete sa imbrace cele mai frumoase straie pe care le aveau si sa mearga prin paduri la cules de fragi si flori de primavara. Fetele jucause, dupa ce isi faceau coronite din florile culese ii provocau pe baieti sa le prinda si sa le sarute in timp ce ele alergau la vale. Din acest joc se pare ca vine si expresia de astazi “Dragobetele saruta fetele”.

Tot in aceasta zi de Dragobete se mai spune ca este bine ca fetele sa se intalneasca cu baieti pentru a fi iubite tot restul anului si de asemenea barbatii nu trebuie sa le supere pe femei, sa se certe cu ele, pentru ca altfel le va merge rau tot anul J

Conform unei alte traditii tot de Dragobete esti bine ca tinerii sa fie veseli, sa glumeasca si sa respecte aceasta sarbatoare pentru a fi indragostiti tot restul anului. Pentru a avea spor si bogatie in casa este bine ca de Dragobete sa facem curatenie in casa, insa nu si alte treburi precum lucrul la camp sau cusutul. Asa ca fetelor daca vroiati sa va retusati  putin rochia pentru intalnire mai bine alegeti alta si amanati cusutul pentru alta zi.

In zilele noastre indragosititii obisnuiesc ca de Dragobete sa-si surprinda partenerul  cu mici cadouri simbolice, cu o vorba frumoasa, cu o cina romantica, sau cu un buchet de flori. Insa indiferent de modul in care alegem sa sarbatorim Dragobetele important este sa sarbatorim iubirea, sa ne bucuram alaturi de partenerul ales si nu numai in aceasta zi .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *