Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 34 in /home/rpro0376/amintiridinromania.ro/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 182

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 63 in /home/rpro0376/amintiridinromania.ro/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/nextgen_basic_tagcloud/package.module.nextgen_basic_tagcloud.php on line 182

Frumusetea si unicitatea Romaniei in Europa este recunoscuta de multa lume de foarte mult timp. Turistii straini care ne viziteaza se declara fascinati de locurile noastre pitoresti, de traditii, de mancare, de linistea si de energia pozitiva transmisa de romanii ospitalieri dornici sa le impartaseasca din cultura noastra. Romania este destinatia perfecta daca iti doresti o vacanta linisitita in natura, intr-un loc cu traditii stramosesti pastrate din generatie in generatie, unde te poti redescoperi.  Desi nu avem o strategie de turism la nivel national bine definita iar implicarea autoritatilor lasa mult de dorit, Romania tot reuseste sa se promoveze din om in om si sa arate celor ce vor sa vada ca are multe de oferit: peisaje frumoase, locuri unice, traditii, valori, obiective turistice incarcate de istorie etc.

Astazi va prezentam un loc cu adevarat unic in Romania si probabil in lume, prin frumusetea gospodariilor din care este format, respective satul Ciocanesti din Bucovina. Satul Ciocanesti este situat in judetul Suceava, pe drumul national 18, inconjurat de munti si traversat de raul Bistrita Aurie si afluentii sai. Un alt colt de natura deosebit, o oaza de liniste, o lectie de istorie si traditii pastrate din momentul formarii acestei asezari, respectiv anul 1400 si pana in zilele noastre si cu siguranta asa va fi multi ani de acum inainte. Numele satului a fost dat de locuitorii sai “mesteri ciocanari de arme” cunoscuti in vremurile acelea pentru faptul ca realizau cele mai bune arme din regiune.

Ce face acest loc, Ciocanesti, sa fie unic in Romania? Gospodariile sale decorate la exterior cu motive traditionale care transforma satul Ciocanesti intr-o asezare muzeu. Legenda spune ca o femeie din sat, a decis cu mult in urma sa-si decoreze casa cu motivele pe care le avea pe portul popular, iar cel mai iscusit mester zugrav din sat a ajutat-o pictandu-i pe fatada casei frumoasele modele traditionale. Impresionati de rezultatul obtinut si ceilalti vecini au decis sa-I urmeze exemplul, astfel ca in curand toate casele din satul Ciocanesti au fost decorate cu motive traditionale specifice zonei. Acest obicei s-a pastrat si perpetuat astfel ca in prezent nu exista o gospodarie care sa nu fie decorata, inclusiv primaria si muzeul din sat respecta traditia.

Este o adevarata incantare sa te plimbi pe ulitele satului si sa admiri frumusetea caselor care se intrec in decoratii. Te face sa te simti personaj al unei povesti. Fiecare model, motiv pictat are simbolistica sa, astfel: rombul reprezinta intelepciune, patratul inseamna inteligenta, cercul reprezinta infinitul si eternitatea, plasa sau sita semnifica separarea binelui de rau.

Daca ajungeti in zona puteti vizita si Muzeul Satului in care sunt pastrate porturi populare, covoare, stergare, carpete, oua incondeiate, diferite fotografii din vremurile de odinioara si poate aveti noroc sa participati la numeroasele festivaluri populare organizate de comunitate in fiecare an precum “Festivalul Na tional al Oualor Încondeiate” in apropierea sarbatorilor Pascale, sau “Festivalul National al Pastravului”, “Pluta pe Bistrita –Serbarea Stânii turistice” ce au loc vara, “Balul gospodarilor (lasatul secului)” de la finalul toamnei.

Exista de asemenea si numeroase legende despre aceasta asezare, insa pe acestea va lasam pe voi sa le descoperiti vizitand satul.

In Ciocanesti va puteti caza la una din cele 15 pensiuni agroturistice cu 1,2 sau 3 margarete. Cu siguranta o vacanta, sau chiar si cateva zile petrecute aici va vor aduce amintiri frumoase ce raman intiparite in minte si suflet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *