A trecut si Craciunul si Sfantul Stefan, am terminat mancarea pregatita pentru aceste sarbatori cu siguranta, iar acum este timpul sa ne pregatim pentru anul nou cum se cuvine. Gospodinele  intra in bucatarie si incep sa gateasca tot felul de bunatati, un deliciu pentru pofticiosi.

Ce mancam de revelion? Iata cateva propuneri:

1. Nelipsitele sarmale in foi de varza murata sau vita de vie, prezente atat la masa de Craciun cat si la revelion. Ingradientele care se folosesc la prepararea sarmalelor sunt in principiu la fel in toate zonele tarii: avem carne tocata de porc si vita, condimente precum sare, piper, cimbru, apoi adaugam putina ceapa, orez si bulion si gata carnea. Cand le punem la fiert pentru a da mai multa savoare putem pune si putina slanina afumata. Gospodinele au ajutoare de nadejde la impaturirea sarmalelor de la mic la mare, fiind o activitate ce se poate realiza in familie petrecand timpul impreuna intr-un mod placut.

2. Raciturile sunt nelipsite si ele de pe masa de revelion si in special piftia, ce se poate prepara atat din carne de porc cat si de curcan pentru cei ce nu prefera grasimea si tin la silueta, desi e foarte greu sa te mai gandesti la silueta in aceasta perioada cand miroase atat de delicios la orice colt de casa si este aproape imposibil sa rezisti sa nu gusti macar putin. Dar sa revenim la piftie care nu este foarte greu de realizat, trebuie sa punem la fiert oase cu carne din care sa iasa gelatina care va ajuta la intarirea fierturii. Daca vorbim despre piftia de curcan este bine sa alegem aripi sau picioare iar daca vorbim despre porc putem alege picioarele care lasa foarte multa gelatina. Acestea se fierb pana cade carnea singura de pe oase, apoi se lasa la racit, se adauga sare, usturoi si ca sa fim siguri ca se va intari putem pune si un plicut de gelatina din comert. Dupa ce se raceste se curata carnita pe care o asezam in boluri iar apoi printr-o strecuratoare punem apa in care a fiert in boluri si le dam la rece. Si gata preparatul, v-am pofta? Puteti incerca si voi acasa.

3. Salata de boef, desi nu este un preparat tradtional romanesc, gospodinele l-au importat si il pregatesc in special la sarbatori. Salata de boef este un amestec delicios de legume fierte (cartofi, morcovi, telina) cu carne de vita fiarta si putina acritura, in special castraveti murati dar se mai pun si gogosari pentru culoare. Este un preparat ce necesita multa rabdare deoarece toate aceste ingrediente se taie marunt cubulete, iar daca invitatii sunt multi, imaginati-va dumneavoastra cam cat este de tocat :). Partea frumoasa a acestui preparat este ca se poate orna dupa imaginatia fiecarei gospodine, se poate aseza pe platouri in diferite forme si ii putem surprinde astfel pe invitati.

4. De asemenea nu este revelion fara friptura la gratar sau la cuptor: carne de porc, carnati, peste pentru gusturile fiecaruia servite alaturi de un sos sau muraturi.

Dupa atatea preparate delicioase este necesar sa ne si hidratam un pic, iar la petrecere avem de unde alege: vin, tuica, visinata, palinca, horinca, caisata si multe alte bauturi traditionale preparate de gospodari dupa retete proprii. Dar aveti grija sa nu exagerati!

Ei dragilor, acum ca am mancat, am baut, cred ca merge sa ne si indulcim putin pentru ca gospodinele noastre prepara cei mai deliciosi cozonazi si placinte din toata lumea, pe langa multe alte retete de prajituri absolut minunate.

Voi cum va pregatiti de revelion?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *