M-am trezit astazi cu o pofta mare de ceva dulce, bun si sanatos si mi-am amintit de bunatatile preparate de bunica cand mergeam la tara. IAMIII! Orez cu lapte si putina dulceata, gogosi, scovergi, cornulete umplute, retete simple, cu putine ingrediente dar deosebit de gustoase.

V-am facut pofta nu-i asa?

Imi amintesc si acum si parca simt savoarea cornuletelor cu putin rahat si tavalite prin mult zahar cum se topesc in gura, sau gustul gogosilor fierbinti scoase de la prajit si date prin zahar sau chiar si asa simple.

In plus era si distractiv pentru ca stateam pe langa bunica si ma jucam cu aluatul incercand sa o ajut, dar cred ca mai mult o incurcam J.  Sunt amintiri frumoase, care ne raman in minte si pe care le povestim cu drag si pe care incercam sa le materializam atat cat se poate in zilele noastre.

Daca tot am vorbit despre aceste bunatati de la bunica, va dau si doua retete, poate incercati sa le faceti si voi acasa:

Orez cu lapte:

Ingrediente:
1 cana orez
3 cani lapte
1 zahar vanilat
2 linguri pline cu zahar
scortisoara
sare

Mod de preparare:
Orezul se spala bine in mai multe ape. Laptele se pune la fiert impreuna cu un varf de cutit de sare. In momentul in care se umfla laptele, adaugam orezul si amestecam ca sa nu se prinda orezul de fundul cratitei. Reducem focul si lasam sa fiarba orezul bine. Cand orezul este fiert stingem focul chiar daca orezul ramane mai zemos, acesta va absorbi tot laptele in cateva minute. Adaugam zaharul si zaharul vanilat, amestecam si lasam orezul sa se odihneasca 15 minute. Punem apoi orezul in farfurii si presaram scortisoara deasupra.

Cornulete cu gem sau rahat

Ingrediente:
100 ml lapte
15 gr drojdie
1 lingurita zahar
sare
4 linguri untura/ margarina
1 ou
400 + 50 gr faina
200 – 300 gr gem de prune
zahar pudra

Mod de preparare:

Drojdia se dizolva in laptele caldut cu o lingurita de zahar – lasam 10-15 min. Apoi, adaugam o parte din faina si un praf de sare si untura, framantam cu mana si adaugam restul de faina. Spre final adaugam oul si framantam un aluat destul de elastic. Intindem o foaie de cca 6-7 mm si taiem patratele. Apoi punem gem de prune, pe fiecare patratica, nu foarte mult ca sa nu iasa cand rulam cornuletele. Rulam pornind de la un colt si dam forma unor cornulete, apoi asezam intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Coacem in cuptorul incalzit pana ce devin usor maronii, pe margine. Se scot si se dau, asa calzi, prin zaharul pudra.

Pe voi cu ce bunatati va rasfatau bunicii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *