Bucataria traditionala romaneasca se bucura de o diversitate de preparate culinare delicioase, carora cu greu le poti rezista. Ne putem mandri cu patru produse recunoscute la nivel european: Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Branza de Ibanesti si carnatii de Plescoi.

Bucataria romaneasca s-a format si dezvoltat odata cu poporul roman, atat din imprumuturi de la culturile gastronomice ale diferitelor popoare cu care a interactionat de-a lungul istoriei, cat si din valorificarea propriilor culturi agricole si din cresterea animalelor. Astfel, ne putem bucura astazi de o gama variata de produse oferite de ogoarele tarii: de la cereale, legume, fructe, si pana la produse din carne si din lapte, fiecare avand arome si gusturi unice date de traditiile locale ale zonelor in care se prepara, precum si din metodele si tehnicile de realizare si conservare.

Ne mandrim cu unele dintre cele mai delicioase preparate din lume pregatite cu multa dragoste si pricepere de catre gospodinele noastre, cum ar fi:

  • Ciorbele taranesti pentru care exista numeroase retete, de la ciorbe cu legume, ciorbe de peste, ciorbe de carne, ciorba de burta, ciorba de perisoare, ciorba de potroace;
  • Sarmalute in foi de varza cu mamaliga, un preparat gustat si apreciat de catre toti turistii care ne viziteaza;
  • Mici la gratar cu mustar, un preparat nelipsit de pe mesele romanilor atunci cand e motiv de sarbatoare;
  • Ardei umpluti, un preparat ce combina perfect aroma dulce a ardeilor cu un amestec de carne si mirodenii, pregatit la cuptor si servit alaturi de o smantana de casa;
  • Tochitura, o mancare cu multe calorii pregatita in mod special in preajma sarbatorilor de iarna din carne de porc;
  • Zacusca, un preparat delicios si savuros realizat din legume coapte (vinete, ardei, morcovi, ceapa) ce se poate conserva la borcane pentru mai mult timp;
  • Varza calita, o mancare traditionala ce se poate pregati atat din varza dulce cat si din varza murata, asezonata cu diverse mirodenii si servita alaturi de mamiluga calda si un ardei iute;
  • Pilaj, un preparat realizat din orez fiert alaturi de legume sau carne, iar daca este pregatit din carne de pasare crescuta la tara are un gust absolut delicios si o culoare de il mananci din priviri;
  • Piftie, un preparat rece ce se serveste ca aperitiv in mod special iarna pentru a-i putea pastra textura, si se poate obtine din oase si carne de porc sau curcan;
  • Drob, un alt preparat rece servit ca aperativ si pregatit in mod special cu ocazia sarbatorilor Pascale din carne de miel;
  • Pastrama, o bunatate culinara ce bucura papilele gustative ale pofticiosilor, se poate prepara dintr-un sortiment larg de carne(vita, porc, oaie) si servi oricand ai pofta;
  • Ostropel, o mancare gatita din rosii si cu putina carnita, absolut delicioasa.

Acestea sunt doar o parte din specialitatile traditionale romanesti, fiecare zona a tarii avand propriile traditii si obiceiuri culinare cu arome si savoare unice. Merita sa le incercati pe toate si sa va lasati purtati intr-o lume a simturilor si gusturilor de poveste.

Bucataria traditionala romaneasca este atat de vasta incat putem identifica si imparti mancarurile in functie de momentele zilei in care se servesc, avand astfel preparate specifice servite la micul de dejun (omleta, sunca, slanina, paine, branza), preparate pentru pranz, iar aici optam in mod special pentru ciorbe insa putem alege si diferite mancaruri din legume, carne, fripturi, iar cina la romani este asemanatoare din punct de vedere culinar cu pranzul, insa se exclud in mare parte preparatele greu digerabile. In functie de sarbatorile religioase putem servi de asemenea alte bunatati pregatite in familie cu aceste ocazii speciale: de Craciun si Anul Nou avem mancaruri gatite in mod special din carne de porc: sarmale, toba, lebar, caltabos, tochitura, friptura, ciorba, salata de boef; de Paste servim preparate din carne de miel cum ar fi: pastrama, drob, friptura, ciorba etc. Si sa nu uitam de Ziua Nationala sau 1 Mai Muncitoresc cand mancam celebrii mici la gratar.

Bucataria noastra traditionala are preparate specifice si pentru deserturi: cozonac cu umplutura din cacao, nuca si rahat, placinte cu branza, mere sau dovleac, gogosi, clatite, orez cu lapte si foarte multe retete de prajituri, transmise in familie din generatie in generatie (torturi, prajituri cu diverse creme). Gospodinele sunt foarte pricepute si la pregatirea multor tipuri de dulceata si compot din fructe iar domnii gospodari sunt neintrecuti la realizarea bauturilor noastre specifice: tuica, afinata, visinata, vin, palinca, zmeurata, caisata etc.

Explorati fiecare zona a Romaniei, bucurati-va de frumusetile locale, gustati din bunatatile traditionale si promovati-le mai departe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *