Bauturi traditionale romanesti

Asa cum ne mandrim cu preparatele noastre traditionale, la fel si bauturile traditionale romanesti sunt demne de laudat si apreciat. Fie ca este vorba despre palinca, tuica, visinata, afinata etc toate au la baza ingrediente naturale si sunt produse de gospodari prin metode clasice, invatate si mostenite din generatie in generatie. Diversitatea bauturilor traditionale romanesti este foarte mare, in fiecare zona intalnim “licori magice” care mai de care mai aromate, mai tari sau mai slabe.

Printre principalele bauturi traditionale romanesti putem aminti: afinata, caisata, ciresata, palinca, rachiu, socata, tuica, horinca, visinata, zmeurata, vin. Astfel in functie din fructele din care sunt facute, afine, caise, cirese, prune, visine, zmeura, struguri bauturile primesc denumirile aferente.

Cum se prepara aceste bauturi?

In general prepararea bauturilor traditionale romanesti  se realizeaza prin fermentarea fructelor din care sunt facute urmand apoi sa treaca prin procesul de distilare. Pentru obtinerea tuicii de exemplu, fructele (prune, caise, piersici) sunt trecute o singura prin procesul de distilare, in schimb pentru horinca, fructele sunt trecute de doua ori prin procesul de distilare, ceea ce inseamna ca este mult mai tare. Horinca este specifica zonei Maramuresului iar gospodarii de acolo se intrec in retete.

Nu doar fructele din care sunt facute aceste bauturi traditionale romanesti sunt importante, ci si lemnele pentru foc, cazanele in care sunt preparate. Cele mai bune lemne sunt cele de fag iar cazanele de cupru se pare ca dau o savoare aparte bauturilor.

Bauturile noastre traditionale sunt foarte apreciate atat de romani cat si de turistii straini care ne viziteaza. Un paharut de tuica inainte de masa este intotdeauna recomandat 🙂

« (Previous Post)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2019: Amintiri din Romania | Travel Theme by: D5 Creation | Powered by: WordPress